Put and take fiskeri er vel det nemmeste fiskeri at gå til for en nybegynder, eller forældre der gerne vil give børnene en god fiskeoplevelse, og en relativ god sandsynlighed for at få en fisk eller to med hjem.

Der findes rigtig mange søer spredt ud over hele danmark, fra nord til syd, øst til vest. De kan være naturlige søer, med meget få hjælpemidler, så det bliver en udfordring at fange fiskene, en kunstig sø eller strømvand, som langsomt flyder gennem smukke kanaler.  

Indholdsoversigt

Fisk Pindsmølle

Fiskearter i Fiskesøerne

Fiskene i de forskellige typer søer kan variere rigtig meget, men fælles er oftest fisk af en høj kvalitet. Så det er bare at få fiskegrejerne i bilen, og en grill eller røgovn med så kan fiskene nydes på sted, mere hyggeligt og friskfanget bliver det næppe.

Der findes idag rigtig mange forskellige typer ørreder, og de fleste Put and Take søer har ofte flere arter i søen. Den mest almindelige fisk er regnbueørreden, men i mange søer findes også tigerørred, guldørred, kildeørred og fjeldørred. Nogle søer har også Bækørreden på programmet, en fantastisk flot fisk, som tillige smager rigtig godt, og så er den tilmed rigtig spændende at fiske efter da den ikke lige sådan lader sig overliste.

Lystfiskeri efter Stør og Karper

Søger man større og sværer udfordringer findes der også Put and Take søer hvor der kan fiskes efter karper og nogle steder stør, som begge er meget svære at fange, så trænger man til alvorlige udfordringer kan et besøg ved en sådan sø anbefales. Karper og stør kan blive rigtig store, stør kan veje over 50 kg i disse søer.

spinnere

Fiskegrej til Put and Take Søen

Man kan komme godt igang med fiskeriet i Put and Take søen for ganske få kroner, faktisk helt ned til 300 kr . 

Der kræves en stang på mellem 7 og 10 fod med en kastevægt på 5 til 30 gram, et passende fiskehjul fyldt med en god stabil line, typisk 0,20-0,25 mm, samt lidt endegrej i form af nogle spinnere, lidt propper, spilthagl og nogle kroge så er man igang, så det behøver ikke koste meget over 500 Kr at komme igang.

Fiskeri typer I Put and Take Søen

I Put and Take søen findes der mange forskellige fiskemetoder, eller typer om man vil, nedenstående er beskrevet tre af de mest gængse metoder, og en enkelt lettere specialiseret metode, om end ikke mindre aktuel eller indbringende.

Medefiskeri

Medefiskeri er vel nok meste udbredte fiskeri ved de fleste Put and Take søer, og med god grund, det er nemt, og billigt at gå til, og især for nybegynderen er det en god måde at starte på.

Det kaldes også populært blot fiskeri med flåd. Gør man det rigtige, kan det være særdeles spændende og effektivt fiskeri. Det er simpelt at montere. 

Har man et gennemløbs/glideflåd monteres først en stop-perle på linen, linen stikkes gennem flådet, i enden af linen monteres en krog som passer til agnet man vil bruge, sæt et par små splithagl på linen og du er klar til at gå igang.

Man kan både fiske “oppe” i vandsøjlen, eller på bunden, her afhænger det meget af hvor stopperlen er monteret. Hold igen øje med hvordan fiskene opfører sig, og prøv at placere dit flod i en af disse baner, og dybde, som du mener fiskene går – så er det bare at vente på hugget. 

Varier dit fiskeri hvis der ikke sker noget, ørrederne kan være selektive, prøv eventuelt forskellige agn af. Som agn kan bruges regnorm, maddiker, melorm, Powerbait, majs eller brød.

Spinnefiskeri

Fiskeriet kræver en let stang, gerne med små kastevægt på 5-25 gr, og en længde på 8-10 fod, monteret med en tynd, gerne gennemsigtig line på 0,20-0,25 mm, og en svirvel/hægte i enden, så kan du hurtigt skifte agn. 

Specielt kan små spinnere, woblere og blink være effektive i Put and Take søen. 

Igen husk at varier dit fiskeri, det vil sige, når du har affisket i vifteform hvor du står, og ønsker at blive stående samme sted, så skift agn, ellers bevæg dig videre nogle skridt og affisk igen. 

Fortsætter det uden hug på din agn, så skift til en nye og affisk igen.

bombarda fiskeri

Bombardafiskeri

Bombardafiskeri er egentligt medefiskeri, eneste forskel er at man fisker aktivt, du bruger dog et bombaraflåd. 

Bombaraflåddet monteres med 2-3 meter line under sig, linen skal være så tynd som mulig, både så man har kontakt med fiskene, og selvfølgelig så kraftig at den ikke sprænger ved hug. 

Som agn kan man bruge orm, Powerbait, gummiorm, små blink eller spinnere. Igen varier fiskeriet, hurtig indspinning, langsom indspinning, spin-stop og hav man flere flåd til rådighed, så skift dybde hvis der ikke rigtig sker noget

Fluefiskeri I put and take

Fluefiskeri

Fluefiskeriet kan være særdeles effektivt på de dage hvor fiskene er meget sky. 

Fiskene tager ofte insekter på overfladen, og det er netop disse man imiterer med sine fluer, så her er det tørfluefiskeriet kommer til sin ret. 

Man kan reagere meget hurtigt med en fluestang, blot ved at hæve armen, og dirigerer stang i den rigtige retning af fisken, så flyttes agn lige derhen hvor fisken nu kommer op. 

Brug gerne et taperet forfang på minimum en stanglængde og gerne længere. Dette gør at fiskene ikke så nemt bliver skræmt af fluelinen på vandet. Ørrederne i Put and Take søen kan også fanges på vådfluer, det vil sige under overfladen.