Giv din vurdering

Selvom Cypern længe har været en af de foretrukne, så er øen kendt for meget andet end solrige ferier. Øen har i mange år været genstand for konflikter – primært mellem Grækenland og Tyrkiet. Faktisk har Cypern været delt i to siden 1974 og den dag i dag er der stadig FN soldater udstationeret på øen. Den danske mission sluttede i 1994. Men trods de igangværende uenigheder på øen, så er der intet at bekymre sig over for de mange rejsende der hvert år besøger øen og som i dag kan bevæge sig mellem den græske og tyrkiske del – hvilket ikke var muligt mens der var en dansk FN mission på øen.

Cypern er kendt for en masse andre ting end konflikten og eksempelvis er de kendt for at have en række populære casino hoteller. Som noget helt andet er de også kendt for at være en port mellem Europa, Mellemøsten og Afrika. Det er et land, hvor der er gode muligheder for iværksætteri og vi vil i denne artikel se på en række lovende start-ups med base på Cypern.

Der er ikke tale om det nye Silicon Valley, men det er et område, der afhængigt af tilslutning og politisk vilje kan gøres endnu mere attraktivt for investorer netop på grund af, at de ligger som den nævnte port mellem 3 kontinenter.

Block.co ‘

Denne start-up blev dannet i 2018 på et universitet i Nicosia. De har skabt et digital platform, som gør det muligt for virksomheder at udstede certifikater sikkert, fordi deres system kan udnytte den såkaldte blockchain-teknologi. Deres teknologiske fremskridt gør, at blockchain-teknologien kan gøre certifikaterne sikre og verificere dem med det samme uafhængigt. 

Blockchain-teknologien bruges til en række områder som eksempelvis og det nye og populære investeringsobjekt NFT’er.

BridgerPay 

BridgerPay er en virksomhed med en platform bygget på kunstig intelligens, der prøver at gøre internationale betalinger endnu nemmere. De har integreret over 250 udbydere af online betalinger og prøver dermed at optimere et betalings behov. Der eksisterer en række såkaldte e-wallets, der arbejder på nemmere internationale handler, men BridgerPay er den første, der tilbyder at automatisere alle betalinger gennem en interface, der er opbygget lidt som når man arbejder med Lego.

Det er spændende at se, hvordan denne virksomhed kan udvikle sig og få tag i det internationale købmands segment.  

Yous

Yous har sin base i den smukke og populære rejsedestination Limassol. Virksomheden blev grundlagt i 2019 og bruger ligesom BridgerPay en kunstig intelligens til at lade to personer, der taler to vidt forskellige sprog, tale med hinanden. Det sker ved, at den kunstige intelligens genkender sproget, oversætter det til modtagerens sprog og visa versa. Det har været igennem en god støtte og systemet kan nu oversætte til 16 sprog. Virksomheden mener, at de kan gøre tolkning langt billigere og væsentligt hurtigere. 

L2P limited 

L2P står for Learn to Play og er en start-up, der ønsker at skabe en platform, hvor du kan lære at blive god til de online spil, hvor der er store pengepræmier på spil.

Det er en pædagogisk tilgang til opgaven og det er et område, som der næsten utvivlsomt ske en øget interesse i platformen, der er 5 år gammel og allerede har over en million brugere fra hele verden.

Et nyt marked

De spændende startups på Cypern vidner om et marked med gode muligheder for vækst, der trods en stadig tilstedeværelse af FN, er en populær destination for både virksomheder og turister.